Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

De gemeente heeft een consulent of een steunpunt voor mantelzorg. U kunt daar terecht voor informatie en ondersteuning.

Zij kunnen regelwerk van u overnemen, zoals het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb). Soms regelen zij ook praktische hulp bij de mantelzorg. Dit heet ook wel respijtzorg.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Ouderenadviseur of cliƫntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen. Meer lezen over cliëntondersteuning.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand. Meer lezen over ouderenadvies.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn. De casemanager dementie wordt soms ook wel dementieverpleegkundige genoemd.

U kunt bij het Wmo-loket, uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen. Vaak is dit een wijkverpleegkundige.

Soms heeft de gemeente ook een aparte dementieconsulent, waar u terecht kunt voor tips, ondersteuning en hulp bij de zorg voor iemand met dementie.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren.

Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van de mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u nazoeken in uw verzekeringspolis of op de website van de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Cursussen, activiteiten en lotgenotencontact

Tijdens een cursus voor mantelzorgers of een lotgenotenbijeenkomst kunt u veel informatie opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste.

Bijeenkomsten voor mantelzorgers en activiteiten worden vaak georganiseerd door het steunpunt mantelzorg in uw gemeente. Of door patiëntenverenigingen. U kunt onder het kopje 'Hulpaanbod' kijken wat er beschikbaar is of contact opnemen met het Wmo-loket voor meer informatie.

Informatie bij het Wmo-loket

Heeft u een vraag over mantelzorgen of over mantelzorgondersteuning in uw gemeente? Dan kunt u ook contact opnemen met het Wmo-loket om uw situatie te bespreken; de Wmo-consulent zal dan met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

'Wat een geluk dat jij er bent pakket'

Wilt u een jonge mantelzorger in uw omgeving laten weten dat zijn...

Emotionele steun voor mantelzorgers

Het omgaan met ziekte en veranderende toekomstperspectieven,...

Professionale Mantelzorg

Zorgt u voor iemand en heeft u -om wat voor reden dan ook- even een...

Lotgenotencontact mantelzorgers

Mantelzorgsalon

Een maal per maand vindt de mantelzorgsalon plaats in de gemeenten...

Activiteiten en contact voor mantelzorgers

Mantelzorgsalon

Een maal per maand vindt de mantelzorgsalon plaats in de gemeenten...

Agenda

Activiteiten voor mantelzorgers

Er zijn geen activiteiten.

Organisaties

Steunpunt mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg Zuid

 043-32 15 046 mantelzorgzuid.nlMockstraat 16226CAMaastricht

Mantelzorgorganisatie

Steunpunt Mantelzorg Zuid

 043-32 15 046 mantelzorgzuid.nlMockstraat 16226CAMaastricht

Envida Ledenservice

 043-36 90 610 envida.nlAbtstraat 26211LSMaastricht

Meander Woon- en Zorgcentra - MeanderGroep...

 0900-69 90 699 meandergroep.comMinckelersstraat 26372PPLANDGRAAF

Team Wmo

 14 043 gemeentemaastricht.nlRandwycksingel 226229EEMAASTRICHT

Wijkservicepunt Maastricht Noordwest -...

 043-76 30 030 trajekt.nlMalbergsingel 706218AVMaastricht

Wijkservicepunt Maastricht Zuidwest -...

 043-76 30 040 trajekt.nlAnjelierenstraat 356214SWMaastricht

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod