Wonen en huishouden

Mogelijkheden woningaanpassing

Bij woningaanpassingen kunt u denken aan kleine ingrepen of hulpmiddelen in uw huis, zoals het monteren van een wandbeugel of het verhogen van de wasmachine. Maar ook aan het verbouwen van uw huis, bijvoorbeeld wanneer u een slaapkamer of badkamer op de begane grond nodig heeft.

Soms is een ingrijpende verbouwing nodig om het huis aan uw beperkingen aan te passen. Het kan dan goedkoper zijn om te verhuizen naar een woning die gemakkelijker is aan te passen. Of naar een woning die al volledig aangepast is.

Uitzoeken wat u nodig heeft

Wilt u een overzicht krijgen van de mogelijkheden in uw situatie, dan kunt u eens kijken op de volgende websites. U vindt er tips, zelftesten en een overzicht van producten om langer thuis te blijven wonen:

Zoekt u een specifiek hulpmiddel, dan kunt u kijken op een website over hulpmiddelen. Bijvoorbeeld:

Bij Zelf aanpassingen doen vindt u een aantal tips om in kaart te brengen wat er in uw huis beter kan. U kunt ook een ander om advies vragen.

Voorbeelden van aanpassingen

Enkele voorbeelden van woningaanpassingen en hulpmiddelen die u in huis kunt gebruiken:

Badlift, toiletverhoger, tillift, douchestoel, traplift, bredere deuren, een hellingbaan, drempelhulpen of vlonders (bijvoorbeeld op de galerij).

Ook zijn er allerlei elektronische aanpassingen: elektrische deuropeners, een lichtflitsbel, intercom, automatische verlichting of automatische draaideuren. Bijvoorbeeld voor een zware garagedeur. Deze elektronische aanpassingen heten ook wel 'huistechniek' of 'domotica'.

Aanpassingen doen

Is het duidelijk welke woningaanpassing u nodig heeft, dan kunt u het volgende doen:

  • De woningaanpassing zelf doen en zelf betalen. U heeft dan alle vrijheid om zelf een aanpassing uit te kiezen. U kunt eventueel de hulp inschakelen van familie of bekenden bij het uitzoeken en aanbrengen van de aanpassing. Extra hulp of advies nodig? Kijk bij Hulp bij woningaanpassing.
  • De woningaanpassing regelen via de gemeente. Dit is een mogelijkheid als u zelf niet in staat bent om de woningaanpassing aan te brengen. De gemeente beslist in zo'n geval of een aanpassing voor u noodzakelijk is. De gemeente beslist ook welke oplossing er wordt vergoed. Kijk voor meer informatie bij woningaanpassing regelen.