Wonen en huishouden

Hulp bij het aanpassen van uw woning

Als u minder mobiel bent en u wilt graag uw woonsituatie verbeteren, dan kunt u op de volgende manieren hulp inschakelen.

Samen kijken wat er moet gebeuren

Een familielid, vriend, vriendin of buurtgenoot kan eens met u door het huis lopen om te kijken wat u kunt veranderen om uw huis toegankelijker te maken.

Het is slim om meteen op te schrijven wat er moet gebeuren. En misschien ook wie u daarbij kan helpen.

Klusjes voor u doen

Misschien is er iemand die u kan helpen om uw woning toegankelijker te maken.

Bijvoorbeeld door het verwijderen van drempels, het monteren van steunbeugels en het verplaatsen of weghalen van meubilair. Denkt u ook aan de kleine dingen, zoals een kapstok lager ophangen. U kunt iemand uit uw omgeving vragen, zoals een familielid, buur of vriend(in). U zou er ook een klussendienst voor kunnen inschakelen. Of misschien kunt u een vrijwilliger vinden die u wil helpen.

De ergotherapeut

U kunt ook een ergotherapeut inschakelen. De ergotherapeut bekijkt uw woonsituatie en onderzoekt de mogelijke knelpunten. Hij of zij adviseert u welke aanpassingen en hulpmiddelen nodig zijn. Dit rapport kunt u gebruiken wanneer u woningaanpassingen gaat regelen.

De zorgverzekering vergoedt 10 uur ergotherapie per jaar. Sommige verzekeraars bieden nog een extra dekking van zo'n 2-5 uur per jaar.

De ouderenadviseur

Bent u op leeftijd, dan kunt u hulp vragen van een ouderenadviseur. De ouderenadviseur kan met u de mogelijkheden op een rijtje zetten en u helpen om aanpassingen aan uw woning te regelen.

Zie ook