Er zijn mogelijkheden om aan het werk te gaan als u een beperking heeft en/of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. U vindt hier een aantal tips voor het zoeken van een baan en het solliciteren.

Een positieve houding

Als u een nieuwe baan zoekt, is uw eigen houding meer van invloed dan uw ziekte of beperking: wees gemotiveerd, toon initiatief, wees eerlijk tegenover uzelf over wat u kunt en wat u niet kunt. Kom voor uzelf op en laat uw sterke kanten zoveel mogelijk zien.

Bereid u voor

Bedenk van tevoren goed hoeveel uur per week u kunt en wilt werken. Neem niet teveel hooi op uw vork.

Bekijk ook wat de gevolgen zijn voor uw inkomen, als u gaat werken. Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, kunt u een gedeeltelijke uitkering krijgen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij UWV.

Sollicitatietips

  • Schrijf u in bij uitzendbureaus en bij vacaturebanken op het internet. Zij sturen vaak nieuwe vacatures door per e-mail.
  • U kunt ook via de sociale media op de hoogte blijven van vacatures in uw branche. Bijvoorbeeld door Twitter en Facebook-accounts te volgen van uitzendbureaus en vacaturebanken. Of door lid te worden van LinkedIn-groepen in uw werkveld.
  • Bij het zoeken naar aangepast werk kunt u begeleiding krijgen van UWV.
  • Heeft u zelf al een oplossing bedacht om het werk ondanks uw aandoening toch goed te kunnen doen, schrijf dat dan in uw brief en leg al uw overtuigingskracht daarin.
  • Kijk op Werk.nl voor meer tips bij het solliciteren.

Onbeperkt aan de Slag

Onbeperkt aan de Slag is een vacaturewebsite voor mensen met een beperking. U kunt zich inschrijven en uw cv uploaden. Onbeperkt aan de Slag probeert u dan te koppelen aan een werkgever. Onbeperkt aan de Slag is er voor iedereen die graag aan het werk wil, maar door een arbeidsbeperking wel wat hulp kan gebruiken.

Naar uw gezondheid vragen

Een werkgever mag in principe niet vragen naar uw gezondheid en uw ziekteverleden. U bent echter wel verplicht om te vertellen wat er met uw gezondheid aan de hand is als dat van direct belang is voor het werk dat u gaat doen en voor uw functioneren.

Regelingen voor de werkgever

Uw toekomstige werkgever kan wellicht gebruik maken van speciale regelingen en financiële voordelen via het UWV. Werkgevers weten niet altijd dat deze regelingen er zijn. Als u zich erin heeft verdiept, kunt u uw toekomstige werkgever misschien op nieuwe ideeën brengen.

De regelhulp financieel cv is hier een handig hulpmiddel voor. U vult een aantal gegevens in en ziet meteen van welke regelingen uw toekomstige werkgever gebruik kan maken. De regelhulp zet deze regelingen automatisch voor u in een brief. Deze brief is uw 'financieel CV' en kunt u bijvoorbeeld meesturen met uw sollicitatie.

Afwijzingen

Natuurlijk kunt u afwijzingen verwachten. Werkgevers vinden het vaak moeilijk om personeel met een chronische ziekte of handicap aan te nemen. Ook al werkt dit feit misschien ontmoedigend, probeer het solliciteren toch vol te houden. Het zal een keer zijn vruchten afwerpen.

Eigen bedrijf starten

Wilt u graag zelfstandig zijn, dan kunt u overwegen om als kleine zelfstandige aan de slag te gaan of om een eigen bedrijf te beginnen.

Vanuit UWV kunt u gebruik maken van startersregelingen. U kunt dan een bedrijf beginnen met behoud van uitkering. Ook kunt u ondersteuning krijgen van een re-integratiecoach van UWV.

Vrijwilligerswerk

Lukt het niet om een baan te vinden, dan kunt u misschien kiezen voor vrijwilligerswerk. Dat kunt u tijdelijk doen, totdat u wel een baan vindt. Of naast uw baan, als u niet volledig werkt.

Het kan zijn dat het doen van vrijwilligerswerk gevolgen heeft voor de hoogte van uw uitkering. Op de website van UWV en/of bij uw gemeente vindt u hier meer informatie over.

Organisaties

UWV

UWV WERKbedrijf Zuid-Limburg

 088-89 89 294 uwv.nlMaanplein 886412AZHeerlen

Vergelijk hulpaanbod