Foto's versturen via de e-mail, geld overmaken of online een afspraak maken in het ziekenhuis: met een pc, smartphone of tablet werken kan heel handig zijn. En steeds vaker is het ook nodig.

Kunt u niet goed met computers omgaan? Dan kunt u er op verschillende manieren beter in worden.

Computer of tablet: de basis leren

Op de website Oefenen.nl kunt u meer leren over omgaan met het internet, computer en tablet. U kunt hier online oefenen.

Liever uitleg van een persoon? Misschien is er wel iemand die u wegwijs wil maken op de computer. Bijvoorbeeld uw (klein)kind, buurman of een goede vriend.

U kunt ook een computercursus of tabletcursus volgen. Meestal kunt u hiervoor terecht bij de bibliotheek.

Tip: kijk ook eens naar de computercursussen in de agenda.

Omgaan met de digitale overheid

De overheid verwacht steeds meer dat u computervaardig bent. Formulieren worden vaak alleen digitaal verstuurd. Soms moet u ze invullen met uw DigiD. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van toeslagen. Wilt u leren hoe u dit aanpakt, dan kunt u eens kijken naar de simpele uitleg van Steffie:

Ook kunt u een cursus omgaan met de digitale overheid volgen bij de bibliotheek. Daar wordt dan bijvoorbeeld ook uitgelegd hoe u dingen regelt via de website van uw gemeente.

Steeds meer bibliotheken hebben een Informatiepunt Digitale Overheid, waar u terecht kunt met vragen over uw online overheidszaken.

Digi-zelftest: hoe handig bent u?

Wilt u thuis uw digitale vaardigheden verbeteren? Doe dan de Digi-zelftest. Nadat u de vragen hebt beantwoord, krijgt u advies over hoe u beter kunt worden met de computer.

SeniorWeb: stap-voor-stap uitleg

SeniorWeb is een goede website met stap-voor-stap uitleg bij allerlei dingen die u met de computer en op internet kunt doen. Bijvoorbeeld het werken met apps, het versturen van bestanden of het luisteren van muziek. De uitleg is zeker ook bruikbaar als je niet op leeftijd bent.

U kunt ook betaald lid worden van SeniorWeb. Leden kunnen o.a. online cursussen volgen en krijgen advies bij computerproblemen en verdachte e-mails.

Digicafé of computerinloop

In sommige plaatsen is er ook een inloopspreekuur, digicafé of tabletcafé waar u langs kunt komen met uw computervraag (tip: kijk voor spreekuren in de agenda). U wordt dan direct geholpen door een vrijwilliger.

De Digihulplijn

Lukt het niet online? De DigiHulplijn is er voor eerste hulp bij vragen over uw computer, laptop, smartphone en/of tablet. Bel gratis: 0800-1508.

De Digihulplijn kan bijvoorbeeld helpen met videobellen, het aanmaken van een e-mailadres of het installeren van een app op uw smartphone. U krijgt hulp van een getrainde vrijwilliger. Kijk voor meer informatie op Digihulplijn.nl.

Veilig online

Nu veel meer zaken online geregeld worden, gaan oplichting en diefstal ook steeds vaker digitaal. Let dus goed op bij e-mails of appjes die u niet vertrouwt.

  • Op Maakhetzeniettemakkelijk.nl kunt u meer lezen over veel voorkomende vormen van fraude en wat u kunt doen om te zorgen dat u veilig online bent.
  • Oefenen.nl heeft een speciale oefenmodule Veilig online waar u de 7 Gouden Regels voor veilig internetten leert.
  • U kunt ook de Spoedcursus online zelfverdediging doen om te kijken hoe weerbaar u bent. De cursus is onderdeel van Veiligbankieren.nl, waar u veel informatie vindt over veilig online betalen.

Thuis geen computer?

Misschien kunt u bij vrienden, familie of buren even gebruik maken van de computer. Vaak kunt u in de bibliotheek ook op de computer. Soms kunt u ook computeren en internetten bij een copyshop.

Het UWV heeft speciaal voor werkzoekenden een computerruimte, zodat u online kunt solliciteren.

Hulpaanbod

Computercursus

Digitale vaardigheden

Bij het VISTA college kun je lessen volgen om je digitale...

Tabletcafé VISTA college

Workshop van 5 bijeenkomsten van 2 uur waarin je leert werken met...

Cursus Online basisvaardigheden / oefenen.nl

Je bekijkt samen met een begeleider de website oefenen.nl. Daarop...

Informatiepunt digitale overheid (IDO)

Informatiepunt Digitale Overheid

De plek waar je terecht kunt als je vragen hebt over de digitale...

Digicafé of computerspreekuur

Tabletcafé VISTA college

Workshop van 5 bijeenkomsten van 2 uur waarin je leert werken met...

Agenda

Digicafé of computerspreekuur

30SEP

Meer met je mobiel

Voor mensen die handiger willen worden met hun smartphone, starten in september activiteiten in Buurtcentrum Nazareth. Workshops en inloopmomenten. Loop binnen met vragen over...

Agenda

Computercursus

30SEP

Klik & Tik

In de cursus 'Klik & Tik' leer je omgaan met computers en internet. De cursus is voor iedereen die nog geen ervaring heeft met computers. Je leert: • Een e-mail sturen •...

29SEP

Basiscursus Klik en Tik

Leren werken met computer, internet en e-mail.

Klik & Tik

Klik & Tik

In de cursus 'Klik & Tik' leer je omgaan met computers en internet. De cursus is voor iedereen die nog geen ervaring heeft met computers. Je leert: • Een e-mail sturen •...

Organisaties

Bibliotheek

Bibliotheekservicepunt Heer

 043-35 05 600 centreceramique.nlConcordiastraat 16226GDMaastricht

Bibliotheekservicepunt Malpertuis

 043-35 05 600 centreceramique.nlSproetepad 206217CGMaastricht

Centre Céramique

 043-35 05 600 centreceramique.nlAvenue Ceramique 506221KVMaastricht

Vraag en aanbod

Aangeboden

Computerhulp (17)

Gevraagd

Computerhulp (2)
Vergelijk hulpaanbod